Hvordan velge riktig rullestolbukse?

Klarer du ikke å bevege deg selvstendig på grunn av sykdom, funksjonshemming eller alderdom, og må du bruke rullestol? Enten du har ryggmargsskade, Parkinsons sykdom eller benamputasjon, kan rullestolbukser gjøre livet lettere for deg som rullestolbruker. Vanlige bukser er laget for å passe mennesker som står og går. Som rullestolbruker kan standardbukser derfor få deg til å føle deg litt ukomfortabel.

Rullestolbukser har vanligvis følgende egenskaper:

  • De er laget for sittende stilling
  • De har lengre ben.
  • Det er ingen baklommer som forårsaker trykk.

Men alle er forskjellige. En person er mer avhengig av hjelp fra andre enn en annen. En person kan å kateterisere seg selv, mens en annen ikke gjør det. En person vil ha casual jeans, mens noen andre ser etter et forretningsutseende. Men hvordan velger du rullestolbuksene som passer deg?

Å velge den mest egnede buksen avhenger av flere faktorer. Her diskuterer vi de viktigste faktorene som kan hjelpe deg med å ta det riktige valget.

I hvilken grad er du avhengig av andre mennesker?
Det er aktive rullestolbrukere og passive rullestolbrukere. Behovene til begge målgruppene er således forskjellige. En aktiv rullestolbruker er mer i stand til å kle av og på seg, mens en passiv rullestolbruker ofte er avhengig av at noen hjelper han/hun. 

For aktive rullestolbrukere har vi sporty rullestolbukser eller rullestolbukser med dyp glidelås. Disse har de generelle egenskapene til rullestolbukser, uten spesifikke tilleggsjusteringer. 


Sporty Rullestolbukse. Se mer HER


For mannlige passive rullestolbrukere er rullestolbuksene med sideglidelåser veldig interessante. Disse buksene gjør det lettere for sykepleiere/hjelp å utføre påkledning eller bytte inkontinensmateriale. Buksen kan til og med kombineres med et passivt heisløft. 

Rullestolbukse med sideglidelås. Se mer HER

For kvinner som trenger hjelp, er rullestolbuksen med ekstra dyp glidelås praktisk fordi disse buksene raskt kan tas på og av av sykepleiere eller omsorgspersoner takket være en ekstra dyp glidelås.

Trenger du å gjøre kateterisering selv?
For herrene har vi bukser designet for å sikre en jevn kateterisering.

Med rullestolbuksen med glidelås i siden kan fronten åpnes helt. Dette gjør kateterisering enklere. I mellomtiden holder et belte bakdelen på plass slik at buksen lett kan lukkes igjen.

For damene har vi også kateteriseringsbukser: rullestolbuksen med ekstra dyp glidelås. Som ergoterapeuter anbefaler vi damer som trenger kateterisering, å kjøre rullestolen på toalettet. Så glir de fremover til beina er rundt toalettet. På denne måten skaper de nok plass under kateteriseringen. Så åpner de den ekstra dype glidelåsen, skyver trusen litt til siden så kan de starte. På denne måten slipper du å ta av deg buksen i det hele tatt, og alt du trenger er et tilpasset toalett med nok plass til å plassere rullestolen foran toalettet. 

Rullestolbukse med lang glidelås. Se mer HER

 

Er du usikker på hvilken bukse som passer deg best? Ikke nøl med å ta kontakt med oss, så hjelpe vi deg å finne riktig bukse!

 

Legg igjen en kommentar